Babyshower bij Memberi

Onze eerste babyshower

Komende zaterdag hebben we in onze feestruimte de eerste babyshower. Niet van onszelf hoor! toen onze kinderen geboren werden was dat volgens mij helemaal nog niet zo gebruikelijk. Nee, wij zaten gewoon ruim een maand met visite op de meest vreemde tijden. En altijd maar zorgen dat je beschuit met muisjes in de kast had. Dat was dan wel weer lekker.

Maar goed, vanwege deze eerste babyshower ben ik eens gaan zoeken waar dit gebruik vandaag komt.

Het ontstaan van de babyshower

Dit is wat ik op Wikipedia vond over babyshowers: 

Babyshower is een gebruik dat in India is ontstaan. Normaal gesproken is het een samenkomst in het huis van de zwangere vrouw dat wordt opgesierd. Het is een traditioneel feest, waarbij de zwangere in het zonnetje wordt gezet en wordt bevestigd door een Hindu-priester in de zwangerschap, door haar familie, schoonfamilie en kennissen. De zwangere en baby krijgen goede wensen en cadeaus van hun geliefden, om aan te geven dat ze worden verwelkomd in de familie.

De naam “babyshower” wordt gebruikt in Noord-Amerika en is bedoeld als een verrassing voor de aanstaande moeder. Hieraan zijn er dus ook verschillende thema’s aan gehecht t.a.v. hun woonsituatie, zoals: vrienden onderling die hun geliefde willen feliciteren met een feestje of vrienden die aanstaande ouders willen feliciteren met cadeautjes die ze nodig zouden hebben met de komst van hun baby of een feestje namens de aanstaande ouders om samen met hun familie en vrienden dit te vieren. Een goed Nederlands synoniem bestaat er nog niet voor, maar de babyshower is vergelijkbaar met het kraamfeest at wordt gegeven als de baby al is geboren maar verder een vergelijkbaar doel dient. Een babyshower is een feestje gericht op de moeder en een kraamfeest voor de baby.

Babyshowers werden voornamelijk gegeven ter ere van de eerstgeborene, maar ook dit is in de loop van de tijd veranderd. In Zuid-Amerika waar het fenomeen net zo populair is als in Noord-Amerika, is het heel gewoon om geld te geven, vaak ludiek verpakt in een luiertaart of zuigflesje. In Europa geeft men vaak cadeautjes van praktische aard zoals kleding, verzorgingsproducten en speelgoed. Traditioneel worden er ook babyshowerspelletjes gespeeld die worden beloond met kleine geschenken.

babyshower

Er is geen vaste regel voor wanneer een babyshower wordt gehouden, maar volgens het meest verspreide gebruik wordt hij georganiseerd omstreeks het begin van het derde trimester (7de maand) van de zwangerschap, als de aanstaande moeder zich lichamelijk nog onbeperkt voelt en er nog voldoende tijd blijft om de babyuitzet verder aan te vullen.

Hm, als ik dit zo lees is een babyshower dus extra en blijf je gewoon kraamvisite houden? Ik moet dat zaterdag toch eens navragen.

Wie, wat, waar hoe bij een babyshower

Volgens de etiquette moet de babyshower georganiseerd worden door een goede vriendin, niet door een familielid. Maar eigenlijk is het niet belangrijk wie de organisatie op zich neemt. Vriendinnen, (schoon)moeders, (schoon)zussen, of collega’s: wie zich maar geroepen voelt om het feestje te organiseren, kan deze mooie taak op zich nemen.

Bij een babyshower worden meestal (schoon)moeders, (schoon)zussen, beste vriendinnen, tantes en/of nichten uitgenodigd. Traditioneel worden voor een babyshower alleen vrouwen uitgenodigd. Maar laat dat je niet beperken en nodig vooral iedereen uit waarvan je denkt dat de aanstaande moeder ze erbij wil hebben.

Je kunt de babyshower geven waar je maar wilt. In een restaurant, in het park of bij iemand/de aanstaande moeder thuis. Of bij Hebberz natuurlijk! Welke locatie je kiest hangt af van haar smaak, budget, of je haar wilt verrassen, etc. Doe je het thuis, zorg er dan wel voor dat je na afloop de hele boel opruimt zodat de zwangere in kwestie niet in de troep achterblijft. Ook makkelijk: veel locaties organiseren high tea’s of hebben babyshower-arrangementen.

Tijdens de babyshower

Op een babyshower wordt over het algemeen vooral veel gegeten, gedronken, muziek gedraaid, herinneringen opgehaald en cadeaus gegeven. Ook worden er soms spelletjes gespeeld, zoals:

  • Raadspelletjes: het raden van de naam van de baby, het geslacht of de geboortedatum
  • Babyfoto’s: vraag iedereen een babyfoto van zichzelf mee te nemen en raad wie wie is
  • Rompertjes versieren: haal watervaste stiften, kledingverf en een heleboel kleine rompertjes en laat iedereen een romper versieren voor de nieuwe baby
  • Babyhapjes proeven: blinddoek de aanstaande moeder en laat haar verschillende babyhapjes proeven (en raden wat het is)
  • Dagboek: koop een mooi boekje waar alle vriendinnen iets in kunnen schrijven voor de aanstaande moeder of baby
  • Baby pictionary: zorg voor een goed aantal kaartjes met de woorden die getekend moeten worden. Denk hierbij aan luier, romper, borstvoeden, etc. Verdeel iedereen in twee teams en laat ze tegen elkaar spelen.

Cadeautips babyshower

Qua cadeaus is alles voor de baby of aanstaande moeder geoorloofd. Denk hierbij aan:

  • Kleertjes voor de baby
  • Speelgoed
  • Verzorgingsproducten voor de baby
  • Een fotoboek voor de babyfoto’s
  • Een boek waar je misschien zelf veel aan hebt gehad toen je zwanger was
  • Je favoriete voorleesboek van vroeger
  • Iets speciaal voor de moeder zoals een zwangerschapsmassage of buikolie
  • Een fles champagne, te openen na de geboorte

Bron: Wikipedia, Ouders van Nu

Wil jij ook een babyshower bij ons houden? Stuur ons dan een mailtje voor verdere informatie: info@memberi.nl