Pakjesavond: alles is veel te snel uitgepakt

Als ouder van (jonge) kinderen ken je het pakjesavond euvel vast wel: zodra de cadeautjes in de kamer staan is er geen houden meer aan en voor je het weet zijn alle cadeautjes uitgepakt. Dagen van voorbereiding, verlanglijstjes doorspitten, cadeautjes kopen, rekenen (want je wilt wel voor ieder kind hetzelfde uitgeven) worden in hooguit een half uur weggevaagd. En weer besluit je dat het volgend jaar anders moet.

Hoe wordt het een leuke pakjesavond?

Er zijn diverse mogelijkheden om van pakjesavond ook echt een heerlijk avondje te maken. Het sleutelwoord hierbij is: spelletjes. Zodra je een spelletjes maakt van het zoeken naar of uitpakken van cadeautjes duurt het uitpakken veel langer en heb jij als ouder ook meer plezier.

Speurtocht

Mijn favoriet was altijd het uitzetten van een speurtocht door het huis. Je kunt aanwijzingen geven en de cadeautjes op diverse plekken verstoppen. Ik verstopte op diverse plekken in huis raadsels die weer leidden naar andere raadsels en op het laatst kwamen de kinderen bij de cadeaus uit. Toen ze wat ouder waren moesten ze met de antwoorden van de raadsels een rebus oplossen. En toen de oudste niet meer geloofde hielp hij mee met het uitzetten van de speurtocht en hadden we samen erg veel plezier met de voorbereidingen.

Kortom: leef je uit! De voorpret is zo leuk, eigenlijk vond ik dat veel leuker dan de avond zelf.

Dobbelspel

Je kunt ook van het uitpakken zelf een spel maken door de kinderen met een dobbelsteen te laten gooien. Ieder kind heeft een nummer en zodra zijn of haar nummer gegooid wordt mag hij of zij een cadeautje uitpakken. In de winkels zijn ook diverse cadeauspelletjes verkrijgbaar om het uitpakken van cadeautjes leuker te maken. Op de website van VT wonen vind je ook een leuk dobbelspel. Wij gaan deze binnenkort met het voetbalelftal van de jongste spelen, ik ben erg benieuwd hoe het is.

Eetpauze

Ook een goed idee is om tussendoor een eetmomentje in te lassen. Of maak van tevoren pepernoten en stop die in de oven voordat je begint met uitpakken. Als de oven klaar is heb je automatisch een pauze.

Ik wens jullie een fijne Pakjesavond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *