Valentijnsdag: hoe is het ontstaan?

14 februari: Valentijnsdag

Nog even en dan is het Valentijnsdag. Voor de één dag vol romantiek en verrassingen, voor de ander een dag bedacht door de commercie. Maar hoe is het nou eigenlijk ontstaan?

Het ontstaan van Valentijnsdag

Over de oorsprong van Valentijnsdag gaan diverse verhalen. Waarschijnlijk is deze dag van de liefde vernoemd naar de bisschop Valentinus, die veel deed voor zieken, ouderen en armen. Door keizer Claudius werd hij op 14 februari 270 onthoofd. De kerk verklaarde Valentinus later heilig en 14 februari werd een feestdag. Met name in Engeland werd het de dag waarop je je geliefde verrast met een cadeau.

valentijnsdag

Een hele andere uitleg is dat de vogels omstreeks 14 februari met paren beginnen. Ook bij mensen zou de paringsdrang rond die dag groter zijn.

Weer anderen zeggen dat Valentijnsdag een afgeleide is van het Romeinse Lupercalla feest. Dit feest werd op 15 (!) februari gevierd ter ere van de god van de vruchtbaarheid, Lupercus. De namen van ongehuwde jonge vrouwen werden in een hoed gedaan en ongehuwde mannen mochten om de beurt een naam uit de hoed trekken. Tijdens het feest waren deze twee mensen dan elkaars partner.

De Engelse emigranten hebben Valentijnsdag overgebracht naar Amerika, waar het werd opgepikt door de commercie. Pas later is het ook in veel Europese landen een feest geworden.

Wat denk en doe jij?

Welk verhaal je ook gelooft en of je er nu wel of niet aan meedoet: Het blijft natuurlijk altijd leuk om je (geheime) liefde te verrassen met een kaartje, bloemetje of cadeautje. En dat hoeft niet alleen op Valentijnsdag, dat is op iedere dag van het jaar leuk. En trouwens, op andere dagen zijn de bloemen veel goedkoper 🙂

Valentijnsdag bij Memberi

Ook in onze winkel en webshop doen we een beetje mee met Valentijnsdag. Tenslotte zijn we ook een beetje commercieel….Daarom ook bij ons leuke kaartjes en lieve cadeautjes voor Valentijnsdag. En die hebben we ook na 14 februari!

 

Bekijk onze tips voor jouw Valentijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van memberi.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 281 reviews.
Door onze website te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren.