Ontsnap aan de Blue Monday Blues: Geschiedenis, Tips en Leuke Producten om je Dag op te Fleuren

Blue Monday, de derde maandag van januari, wordt vaak beschouwd als de meest deprimerende dag van het jaar. Dit komt door een combinatie van factoren, zoals het koude en donkere weer, het einde van de feestdagen, het falen van goede voornemens en de terugkeer naar het dagelijkse leven.

Geschiedenis van Blue Monday:

Blue Monday werd voor het eerst geïntroduceerd door de Britse psycholoog Cliff Arnall in 2005. Hij ontwikkelde een formule waarbij deze factoren werden gecombineerd. Hoewel de wetenschappelijke waarde van deze formule in twijfel wordt getrokken, heeft Blue Monday toch zijn plaats veroverd als een dag waarop veel mensen zich overweldigd voelen door negatieve emoties.

Hoe Blue Monday te verslaan:

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om Blue Monday positiever te maken. Hier zijn enkele tips:

  • Licht en beweging: Daglichttekort kan bijdragen aan somberheid. Probeer tijdens de lunch een wandeling te maken om wat frisse lucht en natuurlijk licht te krijgen. Dit kan je energieniveau verhogen en je humeur verbeteren. Super handig is het gebruik van een daglichtlamp voor het geval de zon niet schijnt of je lekker vanuit je luie stoel wil genieten van wat vitamine-D. Je hebt ze ook in de vorm van brillen, dat is nog handiger.
  • Sociale connecties: Breng tijd door met vrienden of familie. Sociale interacties kunnen een krachtig tegengif zijn tegen eenzaamheid en neerslachtigheid. Plan bijvoorbeeld een afspraak met een vriend of familielid om samen te gaan wandelen, een film te kijken of een hapje te eten.
  • Stel realistische doelen: In plaats van overweldigd te raken door grote doelen, focus op kleine, haalbare taken. Het behalen van deze doelen kan je een gevoel van voldoening geven. Stel jezelf bijvoorbeeld voor om vandaag een half uur te wandelen, een boek te lezen of een gerecht te koken.
  • Zelfzorg: Neem de tijd voor zelfzorgactiviteiten zoals een warm bad, het lezen van een boek of luisteren naar je favoriete muziek. Deze kleine genoegens kunnen je stemming verbeteren.
  • Plan iets leuks voor jezelf: Dit kan iets zijn als een filmavond met vrienden, een bezoek aan een museum of een wandeling in de natuur. Plan iets dat je leuk vindt en dat je doet glimlachen.
  • Doe iets creatiefs: Creativiteit kan een goede manier zijn om stress te verlichten en je stemming te verbeteren. Probeer bijvoorbeeld te tekenen, schilderen, schrijven of muziek te maken.
  • Help anderen: Het doen van iets goeds voor iemand anders kan je eigen humeur ook verbeteren. Plan bijvoorbeeld een vrijwilligersklus of doe iets liefs voor een vriend of familielid.

Extra tips:

  • Wees aardig voor jezelf. Als je je niet lekker voelt, wees dan niet te streng voor jezelf. Geef jezelf de tijd om te herstellen en geef jezelf wat liefde en aandacht.
  • Zoek professionele hulp als je je zorgen maakt over je mentale gezondheid. Er is geen schande in het zoeken van hulp als het moeilijk hebt. Een therapeut kan je helpen om je emoties te verwerken en je te leren omgaan met stress.

Blue Monday mag dan wel bekend staan als een sombere dag, maar met de juiste mindset en acties kun je deze dag positiever maken. Neem de tijd voor zelfzorg, zoek sociale connecties en integreer kleine pleziertjes in je dag. En vergeet niet, Blue Monday is slechts een dag – je hebt de kracht om je humeur te verbeteren en de blues te verslaan.